Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυσικές καταστροφές και ΑΠΕ

29 Μαΐου 2014

3Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πιο συχνά και σε διάφορα μέρη της γης φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες στην Αμερική και οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ευρώπη.

Τα Ηνωμένα Έθνη σε πρόσφατη μελέτη αναφέρουν ότι η στροφή στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων για το λόγο ότι η καθαρή ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ αποτρέπει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ευθύνεται για την τρύπα του όζοντος και τη συνακόλουθη κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα χρησιμότητα των ΑΠΕ σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές. Όταν ξεσπούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήγονται οι περισσότερες υποδομές (όπως το δίκτυο ηλεκτρισμού) και αργούν να αποκατασταθούν δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς η ενέργεια αυτή μας είναι απαραίτητη για ζωτικές λειτουργίες στην καθημερινότητα μας. Τέτοια φαινόμενα περιορίζονται σημαντικά όταν η παραγωγή της ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ καθώς είναι ανεξάντλητες και υπάρχει η δυνατότητα να είναι χωρικά διάσπαρτες (ακόμα και στις στέγες των σπιτιών μας) και να μην επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φουκοσίμα στην Ιαπωνία, όπου μετά το σεισμό και το τσουνάμι αναγκάστηκαν να κλείσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιτίας των γεγονότων αυτών αποφάσισαν να στραφούν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η συγκεκριμένη περιοχή έθεσε ως στόχο μέχρι το 2040 να καλύπτει το 100% των αναγκών της από ΑΠΕ.

Εικόνα: http://www.washingtonpost.com

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: