Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παλιρροϊκή ενέργεια

5 Ιουνίου 2014

Η αξιοποίηση των υδάτων για την παραγωγή ενέργειας είναι γνωστή κυρίως από τις υδροηλεκτρικές  μονάδες που εκμεταλλεύονται την ορμή των ποταμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Απεναντίας οι θάλασσες μέχρι πρόσφατα παρέμεναν επί το πλείστον ανεκμετάλλευτες λόγω των τεχνικών δυσκολιών εκμετάλλευσης (βάθος, εχθρικό περιβάλλον για τα υλικά κτλ.). Τα τελευταία χρόνια λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για καθαρή ενέργεια και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος υπάρχουν παγκόσμια πολλές προσπάθειες να δημιουργηθούν νέες τεχνολογικές λύσεις (όπως το «ενεργειακό χαλί στο βυθό της θάλασσας» που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην Αμερική) ώστε η άφθονη ενέργεια της θάλασσας να αρχίσει να αξιοποιείται.

θαλασσαΜια από τις πιο παλιές πρακτικές εφαρμογές είναι αυτή της εκμετάλλευσης της παλίρροιας. Η Γαλλία διαθέτει ήδη από το 1960 μια υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 240MW που εκμεταλλεύεται το παλιρροϊκό κύμα για να παράγει ενέργεια. Παράλληλα διάφορες χώρες επιχειρούν δοκιμές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την παλιρροϊκή ενέργεια, όπως η Βόρεια Ιρλανδία που εκμεταλλεύεται τα ρεύματα που δημιουργεί η παλίρροια και η Αγγλία όπου με διάφορες τεχνικές σχηματίζουν λιμνοθάλασσες όπου παράγεται ενέργεια καθόλη την διάρκεια του 24ώρου.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες νέες τεχνικές λύσεις για την αξιοποίηση της ενέργειας των θαλασσών και αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια.

Source: http://www.renewableenergyworld.com

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: