Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΠΕ για μια καλύτερη ζωή

18 Ιουλίου 2014

pv lamp

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν την ιδιότητα να μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε περιοχές με υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Στην Αφρική ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού ενώ η πλειοψηφία μένει στο σκοτάδι μόλις δύσει ο ήλιος. Για την κάλυψη των αναγκών τους σε φωτισμό χρησιμοποιούν κυρίως λάμπες κηροζίνης και χρειάζεται να διαθέτουν μέχρι και 20% του εισοδήματος τους σε καύσιμα. Με την στροφή στις ΑΠΕ και με πρωτοβουλίες ανθρωπιστικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί στην Αφρική προϊόντα ΑΠΕ όπως οι ηλιακές λάμπες οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να διαβάζουν το βράδυ χωρίς να εκτίθενται στις καρκινογόνες αναθυμιάσεις που προκαλεί η καύση της κηροζίνης.

Ακόμα ένα παράδειγμα βρίσκεται στην Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην έρημο Tharτης Ινδίας όπου πολλές οικογένειες εργάζονται τους οκτώ από τους δώδεκα μήνες του χρόνου για την συλλογή αλατιού. Ένα αναγκαίο βοήθημα είναι η αντλία νερού που μεταφέρει το αλμυρό νερό από τα πηγάδια στην επιφάνεια για να εξατμιστεί και να προκύψουν οι κρύσταλλοι του αλατιού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σκληρή δουλειά. Η οικογένεια Rathod από το 2012 διαθέτει μια αντλία που δουλεύει αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου. Η συγκεκριμένη οικογένεια πέτυχε αύξηση της παραγωγής αλατιού σε ποσοστό 40% ενώ παράλληλα μείωσε τα έξοδα των καυσίμων κατά 70%.

Οι ΑΠΕ παρέχουν πολύπλευρες λύσεις για όλες τις ενεργειακές ανάγκες καθώς με την αξιοποίηση των διαθέσιμων παγκοσμίως ανεξάντλητων αποθεμάτων ενέργειας εξασφαλίζουν αυτάρκεια στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

Sources: www.renewableenergyworld.com & www.solar-aid.org

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: