Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπικά δίκτυα ρεύματος (microgrid) και ΑΠΕ

6 Μαρτίου 2015

microgridΟι μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν χτυπήσει διάφορα μέρη της Γης τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τις αδυναμίες των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται είναι η διακοπή της παροχής ρεύματος σε πολλές περιοχές  μετά από κάποια καταστροφή σε τμήμα του δικτύου. Μία λύση που ερευνάται για να στηθεί ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο είναι η εφαρμογή τοπικών δικτύων ρεύματος (micro grid). Τα τοπικά δίκτυα ρεύματος δεν είναι κάτι καινούριο αλλά μέχρι στιγμής εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα π.χ. σε μεγάλα πανεπιστήμια, νοσοκομεία ή σε απομακρυσμένα νησιά.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής αποτελεί η πόλη Woodbridge στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πήρε από την πολιτεία του Connecticut μια χορηγία για να αναπτύξει ένα πρότυπο τοπικό δίκτυο ρεύματος το οποίο θα προστατέψει την πόλη από διακοπές ρεύματος σε περίπτωση καταστροφών ή μεγάλων βλαβών. Το τοπικό δίκτυο θα είναι συνδεδεμένο με το εθνικό δίκτυο ρεύματος και μπορεί στιγμιαία να αγοράσει ή να πουλήσει ενέργεια αναλόγως με τις ανάγκες της πόλης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του τοπικού δικτύου είναι πως μπορεί να αποσυνδεθεί από το εθνικό και να αυτοσυντηρείται όποτε χρειάζεται χωρίς να επηρεάζει το υπόλοιπο δίκτυο. Η ενέργεια που χρειάζεται η πόλη θα παραχθεί από διάφορες τεχνολογίες με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (10ΜW).

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ είναι πολύ σημαντική για τα τοπικά δίκτυα διότι οι ΑΠΕ εκτός από την παραγωγή καθαρής ενέργειας εξασφαλίζουν ευελιξία στην εγκατάσταση  (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες, ανεμογεννήτριες σε οικιστικές περιοχές κτλ.) σε αντίθεση με μεγάλες εγκαταστάσεις όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από στερεά καύσιμα. Οι ΑΠΕ εκμεταλλεύονται φυσικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στον αέρα, στον ήλιο, στο νερό, μπορούν να αξιοποιηθούν από πληθώρα διαθέσιμων τεχνολογιών και μπορούν να εγκαθίστανται σε μικρότερες κλίμακες από κάθε ιδιώτη.

Sources: www.microgridknowledge.com & www.energycenter.org

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: