Μετάβαση στο περιεχόμενο

EcoDataCenter – Το πρώτο οικολογικό κέντρο δεδομένων

19 Μαρτίου 2015

Οι ηλεκτρικές καταναλώσεις των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών φτάνουν το 10% των συνολικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής ηλεκτρονικών δεδομένων (Data Centers) στεγάζουν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και συστήματα αποθήκευσης αρχείων, τα οποία χρειάζονται ολοένα και περισσότερο για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος στα κέντρα αυτά μπορούν να συγκριθούν με τις καταναλώσεις μιας μικρής πόλης ενώ παράλληλα εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα με συνέπεια την υπερθέρμανση του πλανήτη.

1Στην πόλη Falun της Σουηδίας κατασκευάζεται το EcoDataCenter, το πρώτο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο δεδομένων. Το EcoDataCenter θα έχει συνολική έκταση 23.350 τμ., θα καλύπτει τις ανάγκες του σε ηλεκτρικό ρεύμα με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ η θερμότητα που θα παράγεται από τη λειτουργία των μηχανημάτων θα χρησιμοποιείται το χειμώνα για την θέρμανση των κατοικιών της περιοχής (τηλεθέρμανση) και το καλοκαίρι για τη λειτουργία των ψυκτικών μηχανημάτων.

Επιπλέον στις στέγες των κτιρίων θα κατασκευαστούν κήποι και φυτεμένα δώματα βελτιώνοντας τη βιοκλιματικότητα των κτιρίων. Το νέο αυτό βιοκλιματικό και οικολογικό κέντρο δεδομένων θα αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες μελλοντικές εγκαταστάσεις.

Source: EcoDataCenter

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: