Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο Ελληνικό νησί

16 Ιουλίου 2015

ΤΙΛΟΣΗ Τήλος, που σήμερα ηλεκτροδοτείται από την Κω μέσω υποθαλάσσιας καλωδίωσης, πρόκειται να μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά ανεξάρτητο νησί της Ελλάδας. Το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας που θα κάνει το νησί ηλεκτρικά αυτόνομο θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εγκαταστάσεις του συστήματος θα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, μια ανεμογεννήτρια και συσσωρευτές ενέργειας (μπαταρίες). Το νησί θα διαθέτει πλέον ένα αξιόπιστο μικροδίκτυο, καθώς η παραγόμενη από τις ΑΠΕ ενέργεια θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες ώστε να διατηρείται σταθερή η τροφοδοσία της ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Το πρόγραμμα TILOS εντάχτηκε στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 όπου συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής μια ερευνητική ομάδα του ΑΕΙ Πειραιά.

Η Τήλος είναι προστατευόμενη περιοχή, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί κατοικία για σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός. Η τοποθέτηση ενός υβριδικού συστήματος σέβεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον  του νησιού. Η Τήλος, μόλις ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του συστήματος, θα είναι το πρώτο πραγματικά πράσινο νησί στη Μεσόγειο και πρότυπο για άλλα νησιά της Ελλάδας και του κόσμου.

Source: www.econews.gr

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: